Меандрите на река "Арда"

Print PDF

   Само на 2 км от с. Дъбовец е разклона за гр. Маджарово. Минавайки през с. Бориславци и Малки воден пътят криволичи покрай красивите меандри на река Арда.

   Меандрите на р. Арда"В Уикипедия пише, че това е следващият най-малък град след Мелник. Това и аз не го знаех. Градът, такъв е от 1974 година, е в почти непосредствена близост до река Арда. Носи името на тракийският войвода Димитър Маджаров. Както пак пише в Уики-то дори има нос в Антарктика, който е кръстен на Маджарово. Брей….

   Да си дойдем на думата

   Това не е от тези постове за кратките неделни пътешествия, защото Маджарово и околността около него си заслужават и изискват едно по-дългосрочно наслаждение. Не използвам думичката наслаждение напразно, напротив – представете си малко късче от рая на земята – представихте ли си го?

   Не?

   меандрите на р.Арда

   Добре, ранна сутрин, месец май. Сутрешната маранята се носи над планината и меандрите на река Арда. Лешояди и орли се реят в небето над вас. Слънцето леко гали лицето ви, а денят ви предизвиква да откривате съкровища. Всъщност ако  се загледате в краката си има вероятност да намерите и полускъпоценен камък (кварц, коралит, оникс, ахат, аметист или яспис)- все пак се намирате на дъното на изгаснал вулкан.

   Сега как е?

   меандрите на р.АрдаЛично за мен, това е едно от най-изумителните и красиви места, които съм посещавала в България. Природата, реката и нещата които можеш да правиш в околността са толкова разнообразни, че само за няколко километра минаваш няколко културни, исторически и природни пояса и то само на 10-тина минути път от Дъбовец"

   Автор: Ласка Ненова


   Без коментар. Май си заслужава да се види...