• ВИЛА ДЪБОВЕЦ .

 • "ГЛУХИТЕ КАМЪНИ"

  glk    Само на няколко километра от вила Дъбовец се намира едно невероятно тракийско светилище - "Глухите камъни". До него се достига по асфалтов път и около 1 км по черен горски път. Горският път може да бъде извървян и пеша. През определено разстояние има обособени места за отдих - беседки, люлки, барбекю.

      "Глухите камъни" е един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи. Възникнал е през ранножелязната епоха и е функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба, водеща към водохранилище и тракийско селище, съществувало южно от скалата. Като пример за почитта на населението към това място и приемственост между религиите тук е изградена и църква от 5-6 век, част от монашеска обител, която вероятно е разрушена и разграбена от войниците на Третия кръстоносен поход. Мястото е обявено за природна забележителност в края на 1972 г.

      През последните години усилено се работи по археологическото възстановяване на компелекса. Направени са нови разкопки, в близкото с. Малко градище е изграден и оборудван археологически център, изложени са артефакти, открити при разкопките.

      Наскоро бе открита и втора пещера, издълбана в каменната скала.

      Повече информация може да откриете тук.