• ВИЛА ДЪБОВЕЦ .

 • МЕАНДРИТЕ НА РЕКА АРДА

      Река Арда е най-големият десен приток на река Марица. Красивите й меандри могат да се видят в средното течение на реката, намиращи се само на 30-тина минути от Вила Дъбовец. Там реката криволичи сред огромните скални масиви и куполи на Източните Родопи. Причината за създаването на уникалните завои е ясно изразеният планински характер на реката с малък среден наклон и голям коефициент на извитост. Местата около реката са подходящо място за пикник и риболов.
      Арда е може би е една от най-впечатляващите реки в България. Тя извира от връх Ардин в Родопите и се влива в Марица на гръцка територия, като по пътя си образува уникални меандри (извивки на речното корито под формата на подкова). По пътя си реката изминава 250 километра, пълни с вода три от най-големите язовири и се влива в Марица, за да завърши своя път на територията на Гърция. Най-впечатляващите и лесно достъпни завои са тези на входа на язовир “Ивайловград”. Маджарово е миньорско градче, което е разположено в котловина. Смята се, че е кратер на отдавна угаснал вулкан, през който Арда си е проправила път, образувайки красиви меандри. Пътят Маджарово-Бориславци, който криволичи покрай реката, е може би най-живописният в България, а Източните Родопи са единственото място у нас, където все още гнездят белоглави лешояди.
      Арда Бийч е разположен в уникалната природа покрай река Арда в близост до град Маджарово. Тук е съчетана красотата на дивата природа - река, планина и биоразнообразие с плаж и заведение, където можете да отпочинете с компания и се насладите на спокойствие, храна и напитки.
  Като дъно на угаснал вулкан, много често по поречието на реката се откриват полускъпоценни камъни - ахат, аметист, яспис.

      Само на 15-тина мунити от Вилата се намира етнографския музей и музея на камъка на Христо Чолаков. Изключително богата сбирка от полускъпоценни камъни, злато и сребро от цял свят, както и предмети от бита на местното население от миналото.

      Повече информация за етнографския музей може да разгледате тук


      Повече информация може да откриете тук